2007-06-30

Pihengetős, hétvégi linkajánló

Annyi szót vesztegettem mostanság a fotózás vagy videózás eszközeire, már kezdtem én is elhinni, hogy ez az igazán fontos. Így hiába hangoztatom, hogy a gép van értünk, s nem fordítva.

Foglakozzunk inkább egy kicsit a fotózással, mint emberi tevékenységgel. Íme néhány a kedvenc képalkotóim közül, Mindegyikükről elmondható, hogy a fotózás nem csak az exponálógomb megnyomásáról és azt közvetlenül megelőző technikai felkészülésről szól. Ők mind látnak, hogy általuk Mi is láthassunk. Megmutatják nekünk az a különleges világot, amit szellemük teremt. Művészetük alapja a fotó, de nem érik be a nyers pillanattal, komoly tudással és csodás fantáziával formálják a pillanatot, a képet. (tovább…)

2007-06-29

Esküvőd előtt, pár gondolat a fotóról és videóról

Nyár van, ilyenkor, hétvégenként boldog párok tömegei mondják ki az igent, egyház vagy hivatal, de legfőképpen a szerettek, család és barátok, előtt. Mi ez, ha nem az ember életének egyik legszebb eseménye?!

Természetesen ma már muszáj az ilyet fotókkal és videóval megörökíteni. (tovább…)

2007-06-28

A Pentax új objektívjeihez frissítette a K100D-t

Ma került a bejelentésre korábbi K100D-től alig különböző a Pentax K100D Super. A változások a képstabilizátor működtetését érintik, ami most már az érzékelő tisztítását szolgáló programmal is rendelkezik, illetve ez a modell is megkapta a K10D új fókuszvezérlését. (tovább…)

2007-06-27

A Sigma a Nikon D40-hez frissítette két optikáját

A Nikon D40 és D40X megjelenésével jelentősen megnőtt az objektívbe szerelt fókuszmotorok iránti igény. A Sigma sem várt sokáig és a Canon EF bajonettre már korábban is gyártott, HSM motorosra cserélte két belépőszintű objektívjét. Így a 18-50/3,5-536 DC és az 55-200/4-5,6 mostantól büszkén viseli a HSM nevet is. (tovább…)

Új objektív születik


A Canon úgy döntött, hogy bemutatja az objektívgyártás folyamatát, saját gyárában, és milyen jól tette!
A bemutatófilmek három csoportjával találkozhatunk a Canon oldalán. (tovább…)

2007-06-26

A pixelek magánélete

Óh! Bizony nem szép dolog, más magánéletében turkálni, de én mégis megteszem! Oly sokan, oly gyakran mondjuk ki a szót "pixel", mégsem biztos, hogy tudjuk ki Ő és hogyan él. Ismerjük hát meg egy kicsit, most elsősorban az érzékelők oldaláról nézve!


2007-06-23

Részletes adatok a Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC OS objektívről

A már korábban bejelentett optika napokon belül piacra kerül Canon EF bajonettel, még a Nikon és Sigma foglalatú kivitel, később érkezik. Pentax és Sony változat nem várható, mivel ezek a márkák gépvázba szerelt képstabilizátort használnak, vagyis az Ő gépeiken a korábbi változat is stabilizáltként viselkedik. Ez a Sigma egyébként közvetlen kihívója a Nikon 18-200mm-es optikájának, ami már most is kapható, ráadásul utóbbinak a fényereje is nagyobb. (tovább…)

2007-06-22

Nem mindig könnyű megtalálni a megfelelő XD kártyát

Az XD kártyák okozzák ma talán a legtöbb félreértést, lássuk hát, miként igazodhatunk el közöttük.
A leggyakoribb félreértés, hogy az Olympus csak saját gyártású kártyájával működik. Ez természetesen nem igaz. Az Olympus (mint minden más gyártó) fényképezőgépei, természetesen működnek más gyártók által készített, kompatibilis memóriakártyákkal is. Az egyedüli különbség egy az Olympus által a fényképezőgépekbe beépített korlátozás, ami bizonyos képfeldolgozó funkciókat csak akkor enged használni, ha a gépben „gyári” kártya van. Bár ez sem igazán nagy akadály, hiszen ezek mind olyan funkciók melyekre szinte minden számítógépes képfeldolgozó program képes.


(tovább…)

Tényleg csak a gyártó által ajánlott kártyával működik a fényképezőgép?

A mai nap kérdése, amit egy boltban hallottam:
"De akkor ebbe csak Sony kártya jó!?"
Természetesen vannak bizonyos korlátozások, egy SD kártyát használó gépben például biztosan nem tudunk XD kártyát használni, de az ilyen nyilvánvaló korlátokon kívül más akadály nemigen áll utunkban.

Bővebben...

2007-06-20

JVC GZHD7

A magát elsőnek valló FULL HD
2007 második felében véget ért a Sony különös monopóliuma az amatőr HD kamerák piacán. Bár a Sony által addig használt HDV formátum támogatói között ott Volt a Canon és a JVC is, hobby célokra szánt modellt egyikük sem dobott piacra. Ám a még nyáron bejelentett új formátum, az AVCHD felkavarta a dolgokat. A Sony és a Panasonic egymással versengve dobták hirtelen piacra különböző AVCHD kameráikat. Hirtelen, megtört a szalagos rögzítés uralma a HD világ felett. Már nem csak DV kazettára, de DVD-re, SD vagy MemoryStick kártyára és merevlemezre is rögzíthettünk nagyfelbontású felvételt.

Bővebben...

2007-06-19

Panasonic HDC DX1

Csak egy DVD-re rögzítő AVCHD kamera...


A DVD-re rögzítő kamerák divatja nem új, az elmúlt három évben már nem csak sikeres de megbízható és jó kamerák születtek ezzel a formátummal. A DVD legnépszerűbb tulajdonsága, hogy bármely lejátszón megnézhettük a rá készített felvételt.
Ez sajnos az AVCHD formátummal nem feltétlenül igaz. Az eddig megjelent lejátszók közül alig néhány képes HD felvételek lejátszására. Ebben előrelépést ősszel várhatunk, amikor a legtöbb gyártó bemutatja a karácsonyi szezon előtt megjelenő DVD lejátszóit, ezek közül valószínűleg már sok, képes lesz az új formátumot is kezelni.


Bővebben...

A VPS visszavág!

Talán már egy ország tudja mi az a bifidus essensis, vagy legalábbis sejti. Ez is csak egy azon fogalmak, szlogenek, rövidítések és márkanevek tömegéből, amiket a VPS kategóriájába sorolhatunk.
Mi az a VPS? A fogyasztó hülyének nézése, finom, félreérthető utalások láncolata, minek végén azt hiszed, hogy… (tovább…)

2007-06-18

Panasonic HDC SD1

Az első SD kártyára rögzítő HD kameraEz a kamera egy régi álom megtestesülése, egy álomé, ami sokáig inkább rémálom volt. Évek óta jelennek meg olyan kamerák, vagy kamerának gúnyolt, olcsó kis vackok, amik azt ígérik, mechanika nélkül, csak kártyára rögzítenek videót. Hasonló ígérettel kényeztetnek a fényképezőgépek is, már hosszú ideje. Az eredmény azonban mindezidáig erősen elmaradt az elvárásoktól. A legtöbb ilyen kamera még egy egyszerű VHS videó élvezeti értékét sem tudta nyújtani.

Bővebben...

2007-06-17

Kártyaolvasó a Sony-tól?

A Sony is megkezdte saját mindentudó, USB kártyaolvasójának forgalmazását. A dologban igazán semmi érdekes nincs, eddig is voltak kártyaolvasók a kínálatában, többnyire csúnyácskák és csak egy formátumot tudtak, néha egérrel vagy más teljesen felesleges dologgal kombinálták ezeket, az árat nagyban növelve. Ez a mostani végre más, éppen azt a divatot követi, amit minden kínai termék is. Nem nagyobb a szükségesnél, nem tud felesleges dolgokat, viszont amit elvárunk, az megpróbálja maximálisan teljesíteni. (tovább…)

2007-06-16

OEM világban élünk

Mit is jelent az OEM, az “Original Equipment Manufacturer”? Azt, hogy egy adott termék nem minden alkatrészében a gyártóként megjelölt márka terméke, bizonyos komponensek, sőt néha az alkatrészek többsége is, egy másik cég gyártósoráról származik. Bővebben...

2007-06-15

A kártyák kapacitása valóban kisebb, mint a feltüntetett?

Nagyon gyakori kérdés ez. A legtöbbször, számítógépen ellenőrizve a kártya tulajdonságait, annak kapacitása lényegesen kisebbnek tűnik, mint amekkorának azt vásároltuk.
Van aki szervizhez fordul, miután észreveszi, hogy a számítógép szerint a 2GB-os memóriakártya csak 1,89GB kapacitású, mert arra gyanakszik, hogy az általa vásárolt memória hibás. (tovább…)

2007-06-14

Újabb kártyaformátum született

Mostanság az újabb és újabb kártyák megjelenése is erős ellenérzéseket váltott ki belőlem, de a miCard más! Az SD és MMC kártyák családjába tartozó ifjú jövevény meglepően értelmes koncepció! (tovább…)

2007-06-12

Új kompakt és ultrakompakt modellek a Kodak kínálatában

Az évek óta nehézségekkel küzdő Kodak, bár csökkentette gyártókapacitását, és kivonulni látszik az alsókategóriás gépek piacáról, még nem kívánja feladni a digitális fényképezőgépek piacát. Most nem kevesebb, mint hat új, közép és felsőkategóriás gépeket jelentett be. (tovább…)

2007-06-08

Vaku kérdések II.


Vajon használhatom a régi vakumat az új fényképezőgépen? Tudja az új típus használni a régi vakut? Meg kell vennem mindenképp az új 580EX II vagy SB800 vakut?
Fontos kérdés ez azok számára, akik korábbi tükörreflexes fényképezőgépüket újra cserélik. (tovább…)

A vaku használata nyáron

Első kérdés biztosan az, hogy mi szükség van egyáltalán vakura, ha bőven van fény?

A nyár egyik legnagyobb kihívása a fotós számára a déli, koradélutáni órákban való fényképezés. Ilyenkor az árnyékok élesek és rövidek, az ég ragyog, az emberek arca csillog, vagy éppen teljes árnyékban van, és alig látszik a háttér fényeitől. (tovább…)

2007-06-07

A Sony növeli a képérzékelők termelését

A Sony a mai napon bejelentette, hogy közel ötszázmillió dollár értékű befektetéssel, növeli a képérzékelők gyártásának kapacitását. Ez mind a CCD mind az egyre több eszközben használt CMOS érzékelők gyártását és fejlesztését érinti. Ezzel a márka tovább erősítheti pozícióját alaktrész-beszállítóként. (tovább…)

A képstabilizátorok alapjai

Most egy kicsit hosszabb írás következik, ám ez olyan téma ami a reklámokban sokat szerepel, így sok félreértés is övezi
Mivel egyre több fényképezőgép és videokamera jelenik meg a piacon képstabilizátorral, érdemes egy kicsit átfutni, hogy melyik megoldás miként működik és mit is kínál a gyakorlatban.

Bővebben...

2007-06-05

Változások a JVC háza táján


A cég élére új elnök kerül, illetve jelentős átszervezések és leépítések következnek a JVC életében.

DIY bokeh!

Rajzoljon az optika ott is ahol a kép már nem éles, és pontosan azt, amit mi szeretnénk! Ma egy nagyon aranyos cikkre akadtam, amiben a szerző megosztja velünk zseniális technikáját a háttér mintákkal való feltöltésére. (tovább…)

Metz Mecablitz 58 AF-1 az első vaku USB csatlakozóval



Friss hírek szerint hamarosan már Pentax és Samsung tükörreflexes fényképezőgépekre is kapható lesz a Mecablitz 58 AF-1, az első USB csatlakozós digitális vaku. (tovább…)


Befejeződött az Epson R-D1 gyártása



A első digitális távmérős fényképezőgép nincs többé. Az Epson R-D1 és utódja az R-D1s már soha nem éri el Európát. A még 2004-ben bejelentett gép a sok tükörreflexes fényképezőgépben is használt APS-C formátumot használta, érzékelője 6+megapixeles volt. A már eredetileg is ritkaságnak szánt típust tízezer darabig tervezték gyártani. A mai hír szerint, bár a gép a vártnál sikeresebb volt és Európában már teljesen elfogyott, utódot már nem terveznek.

2007-06-04

A tripodok királyai

Hosszan lehetne arról vitatkozni, hogy melyik tripod miért jó. Az viszont biztos, hogy olyan tripod nem lehet jó, ami nincs nálunk! Pár tripodot, monopodot és ezekkel rokon eszközt már megkoptattam, de még egyet sem használtam olyan sűrűn és olyan megelégedettséggel, mint a Manfrotto kis asztali állványát.

Bővebben...

2007-06-03

Ígéretek és pofonok a HD világából

Mire figyeljünk a HD kamerák felbontásával kapcsolatban? Mit jelent a Full HD és a többi büszkén hangoztatott optikai és elektronikai tulajdonság?

Mielőtt belemerülnék a részletekbe, fontosnak tartom megjegyezni, hogy egy képalkotó eszközt veszünk és nem reklámokat, így a különböző szlogenek, reklámok, matricák képminőségre gyakorolt hatása nullával egyenlő! Akkor mi számít? A képminőség, a valósághű képvisszaadás, és ami a legfontosabb, az élvezeti érték.

Legyünk maximalisták vagy beérjük kevesebbel?
mindezekről a kérdésekről bővebben: kamerabazis.hu

2007-06-02

A mai nap híreiről a Pentax bőségesen gondoskodott

Nem kérdés többé, a HOYA megveszi a Pentaxot.

Hónapok óta zajló vita tárgya volt a Pentax és HOYA egyesülése, vagyis a Pentax, HOYA-ba való beolvadása. Az elmúlt években számos régi nagy nevet veszítettünk el a fotózás világában, végleg eltűnt a Minolta, Konica, Yashica, Contax, Kyocera és majdnem eltűnt az egyik legismertebb régi márka, a Leica is. Ezek után, nem csoda, hogy a sokáig csökkenő piaci részesedésű Pentaxról is évek óta jelennek meg rémhírek és aggasztó spekulációk. (tovább…)

2007-06-01

Analóg zajszűrő házilag

A kompakt fényképezőgépek és pár videokamera visszatérő problémája, hogy szeles időben gyenge minőségű hangot rögzítenek, erre kínál egyszerű és olcsó megoldást a Pop Photo egyik olvasója. (tovább…)