2009-03-23

Pletykagyár a Merengő?

Panasonic

first-micro-four-thirds-camera-body-photo-02Mostanság szinte semmit nem hallani a Panasonic következő tükörreflexes gépéről. Általában mindenki el van telve a GH1 által okozott örömmel. Az egyedüli említésre érdemes hír, hogy a Panasonic fontolóra vette egy kompakt jellegű Micro4/3 fényképezőgép bevezetését is. (tovább…)

Samsung pletykák?

sc001A Samsung termékei közül szinte csak az új NX sorozat iránt van érdeklődés. Az Olympus, Panasonic és Pentax fórumok szinte izzanak a Samsung új formátumával kapcsolatos találgatásoktól. (tovább…)

Csak a pletyka...

Pentax

A márka használóinak mostanság kevés biztatás jutott. Pedig bizony rájuk férne. A Pentax körüli pesszimizmus már lassan többet árt a márkának mint a Canonnak az 1D MkIII fókuszrendszere körüli másfél éves huzavona. (ami szintén messze túl lett lihegve) (tovább…)

2009-03-19

Ismét pletykálkodás színterévé válik a Merengő 2. felvonás

Friss: A Nikon európai oldalainak többsége ebben a pillanatban nem elérhető.

A nikon.hu-n a szokásos beléptető oldal megvan, ám a kattintást követően a tartalom már nem elérhető. Más oldalakon, mint például a nikon.ch, nikon.de vagy nikon.co.uk még ennyi sincs. Első ránézésre úgy tűnik, hogy a legtöbb európai ország Nikon márkaképviseletének oldala ugyanazon a központi szerveren található. Így a dolog hátterében állhat akár egy súlyos műszaki hiba is. Bár az ilyen rendszereket olyan mértékű túlbiztosítással szokták üzemeltetnei, hogy ennek az esélye viszonylag kicsi. (tovább…)

nikon


Ismét pletykálkodás színterévé válik a Merengő 1. felvonás

Canon és Olympus

A PMA véget ért, és szinte minden márka felhasználói/rajongói táborában tovább izzanak a pletykálkodás fórumai. A fotós ipar nagy szakkiállítása kevés látványos, a fotósok tömegei számára izgalmas bejelentést hozott, így nem is csoda, hogy a csodavárás nem ért véget. Lássuk hát mik is maradtak ránk a kiállítás előtti találgatásokból, és mik frissültek. (tovább…)

2009-03-13

Teli s tele tesztekkel

Technikai szünet után restart

kamerabazis-test-pattern-1920x1080

Hamarosan újra indul a kamerabazis.hu! A technikai szünet sajnos szükséges volt, mivel mind a szerkezet mind a tárhely változott, és bizony bele kell rázódni az új oldal működtetésébe. (tovább…)

2009-03-11

Ügyes trükk

-téphető szigetelőszalag nélkül el sem indulok otthonról-

A téphető szigetelőszalag nagy rajongója vagyok. Erős, szinte bárhol és bármikor bevethető, nem igényel ollót vagy kést és a legtöbb felületről nyom nélkül eltávolítható. (tovább…)

2009-03-09

Artisjus a gonosz?

Az Artisjus azt feltételezi rólunk, digitális adathordozókat használókról, hogy bűnt követünk el?

Az Artisjus legújabb akciójának eredménye, hogy hamarosan már a pendrive-ok is jogdíjkötelesek lesznek. Ez nem hír, hiszen az önmagát jogvédőnek nevező egyesület már eddig is igyekezett a digitális adathordozás és tárolás minden eszközét bevonni saját rendszerébe. (tovább…)

2009-03-03

Sony DSC-HX1 - Forradalmasított panoráma szolgáltatás

Az új 9 megapixeles CMOS Exmor CMOS szenzorral felvértezett, 20x-os átfogású lencsével szerelt bridge készülék egyedi szolgáltatást kínál a panorámaképek kedvelői számára.

tovább

2009-03-02

Samsung NX az APS-C kompakt

-lassan testet ölt egy ígéret-

Miközben március első napján felröppent a (mint kiderült fals) pletyka, miszerint a Pentax hamarosan egy új, tükör nélküli, cserélhető objektíves géppel áll elő, a Samsung már készen állt saját, hasonló gépének újabb megszellőztetésére.
Ismét, most egy kicsit még hivatalosabban, bejelentette a Samsung, hogy APSC alapokra fejleszt cserélhető objektíves gépet. Teszi mindezt a Micro 4/3-éhoz hasonló módon tükör és optikai kereső nélkül. Az új fényképezőgép egy új bajonetten alapszik, ami közelebb viszi az optikát az érzékelőhöz, ezzel csökkentve a váz mélységét. Természetesen az új design elhagyja a tükörrel együtt a hagyományos autofókusz és fénymérés alkatrészeit is, ezzel további méret és súlycsökkenést elérve. (tovább…)

A 2009-es év tükörreflexes pletykái 8. rész: A titokzatos Pentax

-új Pentax a Micro 4/3 nyomán?-

Miközben a Pentax kedvelőinek többsége türelmesen -vagy türelmetlenül- várja, hogy még több info szivárogjon ki a következő közép és felső kategóriás gépekről, vagyis a K300D, K30D és K3D modellekről, a márka egy kis meglepetéssel készül, a paletta másik végén. (tovább…)

A 2009-es év tükörreflexes pletykái 7. rész (Nikon D5000)

„Hallottad mit beszélnek? - Nem! - Pedig Te mesélted nekem.”

Egyre több irányból érkeznek és egyre hangosabbak a pletykák, miszerint a Nikon már a PMA-n bemutatja D60 utódját. Ráadásul a géppel kapcsolatos szóbeszéd az eddigitől igen sokban különböző, nagyon komoly felszereltségű gépet ígér D5000 néven! (tovább…)

Új Olympus E-620

Hiánypótló, vagy töltelék?

Olympus E620

A Olympus kiegészítette eddigi DSLR kínálatát egy új, előd nélküli modellel az E-620-al. A új gép tökéletesen beleillik az eddigi E-400/E-500 sorozatba, sőt, a most futó E520 és E420 modellekhez nem csupán a típusszám 20-as végződésében illeszkedik, de a kínált szolgáltatásokban is. Ezek után már kevésbé tűnik valószínűnek, hogy a közeljövőben a márka leváltaná két kisebb modelljét.

(tovább…)

A 2009-es év tükörreflexes pletykái 6. rész (A Panasonic és a Samsung)

„Hallottad mit beszélnek? - Nem! - Pedig Te mesélted nekem.”

A Panasonic a DMC-G1 egyértelművé tette, hogy növelni kívánja önállóságát a cserélhető objektíves gépek piacán. Alighanem egyre kevesebb alapja lesz a Panasonic és az Olympus gépek közötti rokonság keresésének is. (tovább…)

A 2009-es év tükörreflexes pletykái 5. rész (A Pentax)

„Hallottad mit beszélnek? - Nem! - Pedig Te mesélted nekem.”

A HOYA, a Pentax új tulajdonosa az eddigieknél sokkal jobban képes megőrizni titkait, így viszonylag kevés találgatás látott napvilágot az új modellekkel kapcsolatban. (tovább…)

A 2009-es év tükörreflexes pletykái 4. rész (A Sony)

„Hallottad mit beszélnek? - Nem! - Pedig Te mesélted nekem.”

A Sony az elmúlt évben bebizonyította, hogy komoly befektetésektől sem riad vissza, hogy nagyobb szeletet hasítson ki magának a tükörreflexes piacból. Bár az elektronikai óriásvállalatnak még nincsenek egyértelmű hagyományai, így pedig azt sem lehet pontosan tudni, hogy milyen időközönként kívánja a jövőben frissíteni palettáját, az eddigi rámenősség azért így is sejtet valamit.
(tovább…)

A 2009-es év tükörreflexes pletykái 3. rész (A Sigma és az Olympus)

„Hallottad mit beszélnek? - Nem! - Pedig Te mesélted nekem.”


Olympus

Az Olympus kínálatában szinte törvényszerűnek tűnik, hogy még tavasszal bemutatják az E430 és E530 modelleket. Bár a frissen bejelentett E-620 számozása akár azt is sejtetheti, hogy a 20-as modellek továbbfutnak. Forradalmi újítást ezek egyikétől sem várhatunk. Csupán a szokásos szolgáltatás és felbontás-gazdagodásra számíthatunk, egy kissé újratervezett vázban. (tovább…)

A 2009-es év tükörreflexes pletykái 2. rész (A Nikon)

„Hallottad mit beszélnek? - Nem! - Pedig Te mesélted nekem.”

A Nikon körüli pletykák jellemzően megbízhatatlanok. Mintha szándékosan adna újabb és újabb megtévesztő beszédtémát a gyártó a pletykára éheseknek.
A D700 megjelenése előtt, a gyártó kínálatában egy olyan hatalmas lyuk volt, ami szinte törvényszerű módon, rendszeresen pletyka szintjére emelte a különböző, fórumokon megfogalmazott vágyakat. Az is egyértelműen látszik, hogy a D3 megjelenése olyan mértékben sokkoló volt egyesek számára, hogy ma már egészen vad pletykákat is hitelesnek tekintenek a Nikon rajongói. Ezeknek tudatában természetesen a márkát érintő híresztelések hitelessége különös módon megkérdőjelezhető.
(tovább…)

A 2009-es év tükörreflexes pletykái 1. rész (A Canon)

„Hallottad mit beszélnek? - Nem! - Pedig Te mesélted nekem.”

Közeledik a PMA, az év egyik legnagyobb fotós szakkiállítása. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, rengetegen várják azt, hogy a nagy gyártók épp a kiállításon, vagy kevéssel az előtt jelentik be új tükörreflexes gépeiket. Bár a gyakorlat azt bizonyítja, hogy az éves termésnek csupán egy kisebb része kerül épp ilyenkor bejelentésre, mégis, őrült pletykák lepik el különböző fotós fórumokat, a várt, vagy csak remélt modelleket illetően. Mintha egy-egy új modell megjelenése egyik napról a másikra változtatná meg azt ahogyan fotózunk, mintha egy új gép megjelenése komoly hatással lenne mindennapi életünkre.
(tovább…)