2007-05-13

Full Frame vagy APS-C

Egy kissé hosszúra sikerült ez a bejegyzés, de fontosnak érzem. Egyre inkább uralkodik az “egy mindenki ellen, mindenki egy ellen” elv a fényképezőgép-gyártók kampányaiban, ahogy egyre veszedelmesebb a verseny. Az egyik fő fegyver, és szlogen a ma uralkodónak nevezhető Canon kezében a Full Frame, ami jó, ha jóra, vagyis fotózásra használják. Sajnos ma a Full Frame többségünknek nem más mint csali, hamis ígéret. Tisztázzuk, hát a dolgok állását:

(tovább…)

3 megjegyzés:

lightbrush írta...

Élvezettel olvastam ezt a bejegyzésed. Abszolút egyetértek a leírtakkal. A mai fullframe lázban égő emberek, sok lényeges dologról megfeledkeznek, és elég paradox módon: magáról a technológia fejlődéséről. Az tény hogy a fizikának vannak törvényei, de a haladás sokszor megdönti ezeket. Ezzel azt szeretném hangsúlyozni, hogy a világunk a miniatürizálódás felé halad. Ez alól a fotográfia sem kivétel. Az pedig egy régi rögeszme, hogy csak az lehet jó, ami nagy és súlyos. Ilyen alapon akkor a mai adattárolók sem születtek volna meg sohasem, a modern zsebszámítógépekről nem is beszélve. Természetes, hogy az ergonómia és a fizikai méretek valahol kompromisszumot kell kössenek, ennek gyermekei a remek használhatóságú gépek, amelyek nem feltétlenül fullframesek. A másik lényeges dolog, hogy a technológiák fejlődésével, az is könnyen előfordulhat majd, hogy később a fullframe lesz a mai középformátum, az aps-c a jelenlegi fullframe és a mobil képrögzítők pedig majd valamikor olyan képminőséget fognak adni természetesen igényesebb (akár cserélhető!) optikákkal mint a mostani aps-c szenzorokkal szerelt tükörreflexesek. Na és mielőtt egyesek mosolyogni kezdenének, vagy akár nevetni ezen, felhívom a figyelmet arra, hogy tíz évvel ezelőtt, ugyanígy röhöghettünk volna és sokan le is fitymáltuk, az akkori gyermekcipőben járó "nullaegészvalahány-megapixeles" digitális kamerák képességeit. Szóval, gondolkozzunk, mert a jövő nem a méretek növelését fogja magával hozni.
Végül még megemlítenék egy fontos tényezőt: a képet. A mai „fotográfia” legnagyobb betegsége az, hogy a legtöbb „fotgráfus” elfeledkezik a lényegről, nevezetesen arról, hogy már egy aps-c tükörreflexes gép is régesrég olyan eszközöket ad a kezébe az alkotáshoz, amiről 15 évvel ezelőtt nem is álmodhatott volna!

Névtelen írta...

Remek leírás.A nagy tapasztalat az,hogy rengetegen nem tudják mit is takat ez a kifejezés,csak azt tudják hogy a profik legtöbben ezt használják.Kis kompakt gépről pár hónapos(nyári élmény,első óvodai napok,ballagás,stb..)fotózás után(persze aki megengedheti magának)bevásárolnak pl. egy Nikon D3-at,és azzal folytatják"fotós" pályafutásukat.A baj csak az,hogy nem a géptől lesz valaki profi.Egy képről rögtön meg lehet mondani,hogy profi(lelkes amatőr)készítette,a gép típusától teljesen függetlenül.Lehet egy másfél milliós(csak váz)géppel is élvezhetetlenül,minden szempontból rossz képeket csinálni,ha az olyan kézbe kerül.A lényeg,hogy ki van a kereső mögött!!!Nekem ez a véleményem.
Üdv.

Névtelen írta...

Szia, sajnos valami probléma miatt nem tudom elolvasni a teljes bejegyzésedet, pedig nagyon érdekelne. esetleg el tudod küldeni mailben? köszi :)
molnaragnes1986@gmail.com
még egyszer köszi!!!