2008-01-30

Jön A Sony!!! 2.

-Második felvonás: egy alkatrész, de nem abba a dobozba...-

A Sony bemutatta új érzékelőjét, egy Full Frame (vagy FX) méretű, 24,8megapixeles nettó felbontású CMOS-t. Az új érzékelő nem csupán nagyobb felbontású a Canon 1Ds MarkIII-ban használtnál, de gyorsabb is egy kicsivel. Másodpercenként 6.3 teljes kiolvasásra képes. Igaz, ez a gyakorlatban nem jelent 6képkocka/másodperc sebességet, hiszen azt számos más tényező is befolyásolja, mint például a tükör szerkezet, vagy a kiolvasás utáni képfeldolgozás sebessége. A vonzó adatok közé azért becsúszott egy kis aggodalomra okot adó is. Ugyanis az érzékelőről kiolvasott adat csak 12bites, szemben a konkurens, új érzékelők 14bites D/A konverziójával! Ez pedig azt sugallja, hogy a Sonynak nem sikerült annyira jól a pixelek egymás mellé zsúfolása mint a Canonnak, és ez a dinamikai tartomány növelését nem tette lehetővé. Nem biztos, hogy ez így van, ez csupán egy gyanú, az eddigi fejlesztések és a technológia felületes ismeretében! Az érzékelőre szerelt A/D konverter mindenesetre, dicséretes dolog. (tovább…)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ej, ez szerintem csak a megapixelek növelése iránti gyenge igénytámasztás. Ráadásul ha pontosan fullframe méretű a CMOS, akkor lesz benne érzékelőmozgatásos képstabilizátor? Annak kell a hely körben, tehát a valós képkocka kisebb területen rajzolódik.
Jobban örülnék egy 6 megapixeles érzékelőne, aminek jobb a dinamikája, mint a mostani gépeknek, és a fejlesztések a Hasselblad HDR felé mozdulnának, de nam csak megapixelben. Szerencsére a Pentax az új fejlesztésű CMOS-sal 1 FÉ-nyi dinamikát is növelt a K20D-n :-).

Szoboti írta...

A felbontásnövelés valós igény. Az ember többet akar, és természetesen csak abból akarhat többet amiről tudomása van, ez pedig a pixelszám. A Full Frame iránti igény 99%-a olyanok szájából hangzik el, akik nem értik, csak megtanulták a reklámszöveget.
A fullos érzékelő, természetesen megnehezíti a stbilizálást. A zoomobik többsége, a gyújtótáv növelés közben elkezd a képkockánál nagyobb képet vetíteni, ami elvi lehetőséget ad, egy korlátozott satbilizálásra. Ugyanakkor, a nagy érzékelő nagy súly is. Ennek a rángatása iszonyat munka lenne a gépnek. Igazából, kétlem, hogy stabos ff vázat adna ki bárki bármikor.

A Pentax +1fé dinamika csak szoftveres trükk lesz! Vagyis zajosodik. Az alapdinamikája ettől még lehet jó, de ezt majd meglátjuk. Puding próbája a gyomorrontás! ;)

Névtelen írta...

"It's going to be a full frame 24.6MP CMOS model with Super Steady Shot stabilization, and it's coming this year." - Dpreview összefoglaló a PMA 2008-ról.
Csak megrángatják a full frame-et :-)

Szoboti írta...

Okés! Vettem az adást. Full Frame és képstab. Meredek. A gép küllemét tekintve ocsmány. (ez egy blog, itt még elfér ilyen vélemyénynyilvánítás)
:D