2007-06-26

A pixelek magánélete

Óh! Bizony nem szép dolog, más magánéletében turkálni, de én mégis megteszem! Oly sokan, oly gyakran mondjuk ki a szót "pixel", mégsem biztos, hogy tudjuk ki Ő és hogyan él. Ismerjük hát meg egy kicsit, most elsősorban az érzékelők oldaláról nézve!


3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ne felejtsük el hogy a Bayer Demosaic elötti nyers CCD/CMOS pixelmap is nagy dinamikatartományal rendelkezik mivel 12 biten(4096 árnyalat) tartalmazza a fényinformációt. A képformátum konverziónál veszítünk 4 bitet belőle mivel a mai képfeldolgozás még sok esetben 8bit/szincsatorna mélységet használ ami csupán 256 árnyalat. Igy nézve 1 blende +/- kb. biztos hogy van egy RAW kép feldolgozása során tartalékba. Most rugták fel a 12 bitet a Canon Mark III-al ott ha jol emlékszem 15bit van.

Üdv: AwoL

Szoboti írta...

Igen. elkezdődött valami a színmélység és a kamerák viszonyában. A Pentax K10D is hagosan dicsekszik a 22bit-es analóg-digitális jelfeldolgozással, bár az ebben rejlő lehetőségeket még úgy tűnik nem sikerült kihasználni.A DSLR piacon, már bőségesen megvan a felbontás ami kell, most tényleg a sznívisszaadás fejlesztése kell következzen. A pixeleket leírő bitek számának növelése lehet az egyik fegyver, persze csak akkor, ha az érzékelőkből kiolvasott jel erre okot is ad.

Névtelen írta...

Az AD feldolgozás és a CCD pixel/bitszáma nem teljesen ugyan az. Az AD feldolgozás maga lehet rengeteg bites, utána a megmaradó biteket használjuk, sok hangkártya, scanner etc... dolgozik nagy bitekkel, majd lebutitja a közönség számára, és azt tudjuk csak utófeldolgozni. Az 1bites AD feldolgozású Technics CD annó ugyanugy szólt mint a többi, ergo ez inkább VPS sokszor, ha a vége az ami :)

Üdv: AwoL