2007-06-08

Vaku kérdések II.


Vajon használhatom a régi vakumat az új fényképezőgépen? Tudja az új típus használni a régi vakut? Meg kell vennem mindenképp az új 580EX II vagy SB800 vakut?
Fontos kérdés ez azok számára, akik korábbi tükörreflexes fényképezőgépüket újra cserélik. (tovább…)

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Pár észrevétel. Mit jelent a régi? Ott a Nikon SB 2X széria a kora '90es évekböl. Filmes gépre készültek, digin nem tudják a TTL-t de automata módban nagyon jól müködnek, erösek mint az állat és nagyon percizen beállithatóak, nincs elövillanásos fénymérés (nincs pislogó fotóalany), és olcsók. Régi is meg jó is.
A minoltákra pár euro egy átalakító amivel lehet rajtuk sima talpas vakut használni, a szinkroncsatlakozoval meg 400V-ig lehet kökorszaki vakut is csatlakoztatni.

Névtelen írta...

Köszönöm a megjegyzésedet!

Amit írsz az igaz! Illetve ebben az esetben igaz, de túl sok vaku van a használtpiacon és a szekrényekben, ezeknek a tételes felsorolása nélkül pedig azt mondani, "hogy tedd fel", nagyon nagy felelőtlenség lett volna részemről.

Automata módban valóban működhet a vaku, de ezzel is óvatosnak kell lenni, mert ilyen mód van számos olyan vakun, amit nem igazán illik feltenni (vagy bekötni) egy tipikus digi gépre a feszültsége miatt. Én is használok régi vakut, de nem ajánlom "csak úgy feltenni" senkinek az ilyesmit. Előbb egy kis ellenőrzés nem árt. :) Én nagyon sokat használom a pentax af200t vakuját TTL módban egy olyan digi pentaxon ami még tud régi ttl-t is. Ez amúgy egyik kedvencem, mert a TTL és az auto módok (utóbbiból kettős is van neki) mellett van kézi szabályozás 1/8ig.

Nem mondom, hogy a régi nem jó, csakhát azt M módban kell használni, ez meg nem mindenkinek lesz szimpatikus. Megemlítettem, de nem tértem ki rá.
Minoltára adapter ritka mint a fehér holló, legalábbis az én környezetemben (Budapest), ami meg látszólag nincs azt úgy kezeltem, mintha nem is lenne. Most, hogy említetted, azért egy kicsit jobban utánanézek! :-)

Már láttam olyan Canont ami hibaüzenettel köszönt a szinkroncsatira kötött 5x voltos vakunak. Persze lehet, hogy hibás volt, bár más gond sose volt vele. Ez is csak óvatosság. Elvileg ugye a középérintkezőn is tűrni kéne akár 24V-ot, mégis több a kivétel mint az ennek megfelelő. :(

Szoboti írta...

Itt van egy kis összefoglaló angolul, és ami még hasznosabb, egy lista vakuk feszültségéről:
http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html

Névtelen írta...

Hali!

Jó régen nem irt ide senki, majd akkor én!
Illetve kérdeznék, sosem használtam vakut, csak a beépítettet, de após turkált a padláson és kezembe nyomott egy hanimex tz2500-as vakut. megtetszett fel is pattintottam a eos400d-re, de nem nagyon sikerült vele normális képet csinánom, gondoltam utána olvasok. MEgtörtént és azóta nem merem használni, mert félek tönkreteszi a gépet. a fentebb említett oldal ugyan közel 200v-os értéket ír, de én csak kb 60v-ot métem ami még mindíg 10x-es. Szóval merjem tovább használni? elég sok képetcsináltam már vele... illetve láttam valami kis vackot neten ami a papucsba kell és arra a vaku..talán ez az ami nekem kell? léci válaszoljon ha olvassa valaki... thx

Szoboti írta...

Szia!

Bizony kicsit leült a merengő, még a .hu cím létrehozása után em indultak be a dolgok, de sajna elég kevés időm volt az elmúlt egy évben ilyesmire.

Nem feltétlenül kell azonos feszültsége legyen két azonos tip. vakunak. Lehet hogy a gyártás során kicsit módosítottak a szerkezeten, miközben az funkcionálisan nem változott. (új, olcsóbb alkatrész beszerelése, vagy bármi) Ilyenkor esze ágában nincs a gyártónak a tipusba eddig fektetett marketing pénzt kidobni az ablakon, és átkereszteli azt.

Hogy merjed-e tovább használni, arra én azt mondanám, hogy inkább ne! Bár az eddigi, hiba nélküli üzem, akár a biztonságosság bizonyítéka is lehet. A neten tényleg fel-fel bukkannak kis kiegészítők a vakufeszültség lefaragására, ezek meg is oldják a kérdést. Persze más utat is lehet járni. Bizonyos helyzetekben használhatsz slave kioldót. Egy kis érzékelőt a vaku alján (kapható kedvenc kincses-turkálós boltunkban, a Soós-ban vagy a Bajcsy Zs 20-alatt) , ami egy másik villanó fényére kioldja a vakunkat. Persze ilyenkor a gép tetejéről le kell szedjük a szerkezetet, hogy felnyithassuk a fényképezőgép beépített kicsike villanóját. Ha ez megvan akkor gépe "X" módba tenni és kattintani. Próbálgatni a dolgot, amég jó nem lesz. Fontos, hogy a beépítet villanók szinte mindíg elővillantnak! Ezalól csak a teljesen manuális, vagy vakura szinkronizáló ("X") módok jelentenek kivételt!

Névtelen írta...

Ahhoz képest hogy régen nem használja senki igen gyors választ kaptam, melyet nagyon szépen köszönök. Valószínüleg egy ilyen papucska beszerzését fogom előirányozni, mert megetszett ez a vaku, illetve inkább a külső vakuban rejlő extra lehetőségek... A gép elég drága mulattság volt (legalábbis nekem) ezért inkább nem tenném tönkre.. :-( Anyagi lehetőségeimet az objektív vásárlás a nullával tette egyenlővé ezért vaku nem lesz, pláne új :-(
Szóval azt szeretném kérdezni még, hogy (vidéki lévén) hol tudok az internet forgatagában ilyen "papucsot" beszerezni? Hama tipusut egyszer véletlenül találtam 1-2k HUF között, de azóta sem találom,lehet nekifeszülök mégegyszer.
Végül is ha tudsz/tudtok segíteni akkor azért elég hálás lennék.
Illetve megragadnám az alkalmat hogy üdvözöljem ezt az oldalt és társait aki a magamfajta béna kezdőknek is segít... :-)