2007-12-07

K20D pletykák

-locsogok fecsegek, mint a piaci kofák-
-Frissítésekért klikk: K20D a pletykákon túl-

Most, hogy már a boltokban várja vásárlóit a Canon, Nikon, Olympus sőt Sony és Panasonic középkategóriás tükörreflexes fényképezőgépe, muszáj valamit bedobnia a Pentaxnak is. Ha gép még sajtóbejelentésre éretlen, akkor legalább pletykákkal el kell árasztani a világhálót. Ez meg is történt. Bár nem a Pentax részéről, és nem hivatalos formában, de számos részélet látott napvilágot a K10D és K100D Super utódjairól. (tovább…)

2 megjegyzés:

Kalmár Nagy András írta...

Nem kotekedni szeretnek, de a D300 erzekelojet is a Sony gyartja (es fejlesztette, a Nikon igenyei szerint valtoztatva rajta), a D3 erzekelojet fejlesztette a Nikon, arrol viszont csak spekulaciok vannak, hogy ki gyartja... A Nikon weboldalan van egy interju az LBCAST erzekelo fejlesztoivel (ez a D2H/s-ben dongicselt) es nem lepne meg, ha kiderulne, hogy ennek a fejlesztesnek az alapjain keszult az uj erzekelo.

Hogy a cikkhez is szoljak valamit: Szerintem a Pentaxnak, ahelyett, hogy a tobbieket koveti, kellene valamit talalnia, amit o tud a legjobban (mint peldaul a szenzor a Fujinal, az S5-ben). A Pentaxosok lojalis csapatnak tunnek, de ha nem lep valamit a Pentax, akkor uj vasarlokat biztosan csk nagyon nehezen fog tudni szerezni.

Szoboti írta...

Tudom hogy a Sony gyártja, de ez egyszerű bedolgozás. Én ezt már nem tekintem Sony érzékelőnek. Ahogyan a Canon 20D elektronikáját sem tekintem GE-nek csak azért mert ők fejlesztették.
Ilyen értelemben számomra a megrendelő (rabszolgahajcsár) hovatartozása számít. Akár a Kínában gyártott Japán márkák esetében.
Az hogy a Nikon megrendelő, nem azt jelenti, hogy egy "jó érzékelőt kértek" és kész. Ennél sokkal mélyebb tudást igényel a Nikon részéről a dolog. Pontos igényekkel, stb. Alig pár nap különbséggel egymás után tezstelhettem a Sony A700-at és a Nikod D300-at. Azt kell mondjam, hogy utóbbi úgy tűnt, jó 3éves technológiai előnnyel bír.
Ha a Sony lenne a D300 érzékelőjében a meghatározó komponens, akkor az A700-ban legalább anyira jó cucc lenne. Régen így volt ez. A Nikon D100/D70/D50/D40 a pentax végtelen istD sorozata, és a két szép emlékű Minolta is szinte teljesen azonos lapkát használt, ez pedig a képükön is látszott. Úgy látom ennek a kornak vége.

Amúgy a Pentax útja bizony érdekes kérdés. A C és N verekedhet a csúcson, oda kár célozni, nagyon nehéz pálya. A Sony megeszi a lifestyle DSLR piacot, az Oly simán megehetné a belépő szintet, de nem akarja elismerni, hogy vért pisil, hogy hasonló minőségű képe legyen mint a többi nagyobb lapkának. Inkább szenved, és így nem olcsóbb annyival amennyivel lehetne (és még mindíg 100x jobb lenne mint egy kompakt). A Pentax most a égivágású fotósokból él, és az olcsó, de sokat nyújtó gépre vágyókból. Előbbi piac kipusztulásos elven zsugorodik, utóbbi meg mindenkinek célterület (lásd stabilizált kitobik). Szóval tényleg kellene valami nagyon egyedi. Még inkább kéne viszont egy erős elektronikai fejlesztés, hogy ne legyen lassabb a többieknél, sem a tükör/fps sem a fókusz híre. (mert az AF valójában soxor veri a híres Canont, de ezt senki nem hisz el róla)